Nadprzemszański Festiwal Smaku oraz Święto Ziemniaka w Trzyciążu już za nami.
W dniach 1-2 września na festiwalu nie zabrakło także podhalańskich smaków, których uczestnicy mogli spróbować na stoisku promocyjnym Podhalańskiej LGD. Jak przystało na Święto Ziemniaka stoisko Podhalańskiej LGD obfitowało w tradycyjne potrawy podhalańskie bazujące na grulach jak tarcioki i hałuski.
Podczas Festiwalu jak co roku miał miejsce także finał VII edycji konkursu na Produkt Lokalny „Nad Białą Przemszą”. W tym roku konkurs ogłoszony był z myślą o wyłonieniu najciekawszych i najsmaczniejszych potraw przygotowywanych według starych, często zapomnianych już przepisów „naszych babć”. Do konkursu zgłoszonych zostało 29 potraw i napojów. Jury miało trudne zadanie do wykonania, ponieważ wszystkie potrawy i napitki były doskonałe, jednak po długich dyskusjach wyłoniono następujących laureatów:
I. Miejsce: Nalewka z aronii – Koło Gospodyń Wiejskich „Dworzanki” w Kwaśniowie Dolnym
II. Miejsce: Sernik Baczyński – Cukiernia – Lodziarnia „Melba”
III. Miejsce: Zacierka – mąka z grubego przemiału – Koło Gospodyń Wiejskich w Kluczach
Wyróżnienie: Chleb świąteczny – P.P.U.H. Patrycja i Paweł
Wyróżnienie: Polewka z maślanki i chrzanu na ziemniaki – Koło Gospodyń Wiejskich w Suchej
Wyróżnienie: Napój babci Broni – Koło Gospodyń Wiejskich w Kalisiu
Relację z wydarzenia można obejrzeć także na stronie:
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Promocję obszaru PLGD i degustację produktów tradycyjnych Podhala na stoisku podczas Święta Ziemniaka w Trzyciążu. współfinansowano ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” objętego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie.
Korzystanie ze strony oznacza zgodę na ich użycie.
Zobacz naszą politykę prywatności i cookies