Relacja z udziału Podhalańskiej LGD w XXII Zoskalańskim Jodełku  

 

3 grudnia 2016 r. w Zaskalu już po raz 22 odbył się Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskalańskie Jodełko”. Uroczystość zaszczycili swoją obecnością: ks.proboszcz Ryszard Gaweł, posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta nowotarski Krzysztof Faber, wicestarosta Władysław Tylka, wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt, radny wojewódzki Jan Piczura, wójt gminy Rafał Szkaradziński, wiceprzewodniczący Rady Gminy Szaflary Barbara Zalińska-Sikoń i Janusz Jurzec oraz dyrektor Gminnego Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach i Prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania z siedzibą w Poroninie – Pan Maciej Szostak.

Jak co roku gospodynie z Szaflar, Zaskala, Boru, Skrzypnego, Bańskiej Wyżnej, Bańskiej Niżnej i Maruszyny przygotowały mnóstwo regionalnych potraw, nalewek i win, które mieszkańcy ochoczo kosztowali. Najpierw jednak komisja w składzie: ks. proboszcz Ryszard Gaweł, posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta Krzysztof Faber, radny wojewódzki Jan Piczura, wójt gminy Szaflary Rafał Szkaradziński, wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt,  dr Małgorzata Szczerba, Patrycja Furczoń na czele z przewodniczącą komisji Marią Tylką oceniała produkty w celu wyłonienia potraw, które zasługiwały na specjalne wyróżnienie. Degustacji przygrywała kapela pod przewodnictwem Jana Czesława Joniaka.

Wyróżnione zostały potrawy z każdej wsi: z Zaskala – polewka z barana, dzika kaczka z jabłkiem i jagnięciną, z Bańskiej Wyżnej – zasmażka dla dzieci, kluski ze śliwkami i szynka pieczona, ze Skrzypnego – cynaderki baranie, zając w kapuście i herbatki na ból gardła, z Boru – kluski kukurydziane ze skwarkami, naleśniki z ruskim nadzieniem i talarki na blasze, z Bańskiej Niżnej – kluska z kaszy ze skwarkami, pstrąg z różą i marchwianka, z Maruszyny – 40 herbat i kompotów, kabulak i kluska bulowata, z Szaflar – wyroby wędliniarskie, półmisek serów i zakąska śliwka w boczku oraz pieczone jabłka z nadzieniem z owoców lasu, a także potrawy z Unii Europejskiej – pieczeń rzymska, róża francuska i deser orzechowe ule. Wszystkie gospodynie otrzymały równorzędne nagrody ufundowane przez Gminę Szaflary oraz kosmetyki ufundowane przez Hurtownię fryzjerską LOK i American Dreams Health & Beauty zlokalizowaną w Zaskalu.

Panie prezentujące dania z Unii Europejskiej otrzymały nagrody od Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania przekazane przez prezesa Macieja Szostaka.

LOGA-szeroko

„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.”
Zakup upominków dla uczestniczek
Konkursu Potraw Regionalnych „Zoskalańskie Jodełko”  współfinansowano ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” objętego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

zaskale9 zaskale8 zaskale7 zaskale6 zaskale4 zaskale3 zaskale2 zaskale